| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Sten
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 10:41 Temat postu: |
|
|
| ibrahil napisał: | | Nino to cała prawda o Tobie.Jesteś gniewną dakinią tańczacą w zielonym płomieniu oczyszczenia.To cała Twoja energia bodhisatwy.Nie rezygnuj z tego. |
Nie można sobie pozwolić na uwolnienie się od ślubowań bodhisatwy ? _________________ Życie jest Światłem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 10:41 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nina2
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 10:54 Temat postu: |
|
|
Sten, o co Ci chodzi ?
“Gniew sprawiedliwy” jest tylko jedną z 4 form działania b. Innych nie pamiętam, ale wiem że nie jestem Tarą zawsze łagodną.
Sten, a sami odkryliśmy czy do czego dochodzimy, to liczę że tu spokojnie przedyskutujesz z nami.
Wszyscy będziemy ciekawi co Ty odkryłeś.
W tej chwili te śluby b. pozwalają mi się tu bawić. Przyjdzie czas, pójdę dalej.
Może jeszcze nie mam ochoty na paranirwanę? ;-) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nina2
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 13:22 Temat postu: |
|
|
Uff... Sten, 11k mi zwrocil uwage, ze niegrzeczna forma. (Lecz przynajmniej zaimek dalam z duzej litery, zawsze cos.)
Przepraszam. Wiem, ze jestem slepa na ludzkie emocje, wprost nie zauwaze, trzeba mi zwracac uwage.
Pytanie bylo najzupelniej neutralne. Prosba o rozwiniecie.
Moze przeniose jako osobny temat.
Ty je zadales, wiec do ciebie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sten
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 13:44 Temat postu: |
|
|
| Nina2 napisał: |
Wszyscy będziemy ciekawi co Ty odkryłeś.
W tej chwili te śluby b. pozwalają mi się tu bawić. Przyjdzie czas, pójdę dalej.
Może jeszcze nie mam ochoty na paranirwanę? ;-) |
Bardzo mnie cieszy Twoja odpowiedź.
Przypominając sobie swoje misje i obowiązki z tym związane,
było mi bardzo ciężko do czasu uświadomienia sobie, że obowiązki
jakie na siebie przyjąłem mogę z siebie zdjąć.
Pozbyłem się wszystkich obowiązków i zobowiązań.
Inaczej je nazwałem.
To jest tak jak z problemami.
Nie mam problemów, bo zamieniam je odrazu na sprawy do załatwienia. _________________ Życie jest Światłem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nina2
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 15:07 Temat postu: |
|
|
Thx, Sten.
Czyli “ tu i teraz “, “robić, co się ma do zrobienia.“?
Bo 11k i mi chodziło, że (wg legendy) Avalokiteśvara nie odejdzie do paranirvany lecz będzie pomagał “póki ostatnia z czujących istot nie zostanie oświecona ? nie wejdzie do nirvany przed nim ? “
11k i ja mieliśmy na myśli raczej ewentualny wybór następnego wcielenia (skoro już spłacamy i poprzednie). Na wzór wysokich tulku . A i bo zbyt szybkie ucinane przywiązań jest bolesne.
Lecz masz rację, zawsze jesteśmy “tu i teraz“. I rozumiem z mojego aktualnego rozumienia.
“Co by było gdyby“ nie istnieje. Intelekt nas wpuszcza w kanał. Zadecyduję, gdy przyjdzie czas na decydowanie.
Ale to wiąże się z innym naszym pytaniem:
“Czy chrześcijaństwo to dla tych, co żyją ostatni raz?” |
|
| Powrót do góry |
|
 |
11ksiezyc
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 16:10 Temat postu: |
|
|
oczywiscie, ze decyzje podejmuje sie na biezaco
ale pozartowac mozna...
wg mnie sluby bodhisattvy obowiazuja do momentu wejscia na 11. poziom mojej skali
bo tu juz zrzekamy sie automatycznie swojego interesu i sluby nie maja znaczenia
wlasnie to do mnie dotarlo
nie powinno ich sie brac doslownie
jednym ze znaczen jest: nie zrobie nic, by choc jedno najmniejsze czujace stworzenie mialo byc pozniej oswiecone niz ja (w sensie nagromadzenia zaslug i wejscia w nirwane)
ofiarujemy sie byc droga dla innych
przewodnicy 12. poziomu po nagromadzeniu zaslug ida na poziom 14. w nirwane
nawet J.Ch. w koncu przestanie pelnic funkcje bramy na 13. poziomie i przyjdzie ktos nowy
kazdy z nas wzrasta i zbiera zaslugi
sluby podsuwaja tor, ktory jest najszybszy _________________ za szybko jest cierpieniem i za wolno jest cierpieniem
bawmy sie dobrze zanim dojdziemy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
11ksiezyc
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 16:14 Temat postu: |
|
|
acha, ktos na przebudzeniu pisal, ze sluby sa wazne tak dlugo, jak dlugo jest sie zanurzonym w czasie, czyli w ziemskim matrixie _________________ za szybko jest cierpieniem i za wolno jest cierpieniem
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nina2
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 17:10 Temat postu: |
|
|
Tulku są oświeceni od wielu inkarnacji (Dalaj-Lama XIV, Karmapa XVII , mój Kalu też ze 3) a mimo to wracają z powodu tych ślubów. Avalokita też był wysoko oświecony.
I tam rozróżniają co nirvana (stan po oświeceniu nawet w ciele(?) a paranirvana – gdzie wszedł Budda po śmierci (czy tam po: opuszczeniu ciała) i już się nie odradza.
Więc śluby oświeconego boddhisattvy i towarzysza Buddy z pewnością dotyczyły tej wyższej.
Ale że tak wysoko nie jestem, więc to tylko takie moje „co by było gdyby” na temat. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sten
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 20:39 Temat postu: |
|
|
Pięć lat temu przyjęliśmy z rąk dr Ven. Tenzina Jangchub'a
błogosławieństwa Buddy dla naszego małżeństwa.
Wtedy do mnie dotarło co i jak mam robić w duchu i w świecie.
Akceptuję co piszecie o ślubach i poziomach.
Czy chrześcijaństwo ? Myślę, że założenia tak, ale nie przez komunię
z kościołem lecz przez jedność chrystusową. Z tego w kościele został tylko zakaz "wiary" w reinkarnację, a dążenie do Jedności jest eksponowane
cząstkowo. _________________ Życie jest Światłem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nina2
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 21:03 Temat postu: |
|
|
Nie zakaz, tylko chrześcijaństwo się nie wypowiada na temat. Podobno w pierwszych wiekach...
(Ktoś na dawnym Astraldynamics opracował temat, z datami, z cytatami . Zajrzałam, ale niezbyt mnie obchodziło. W końcu sprawa osobistego przekonania: “może tak, może nie, może jeszcze inaczej“.
Budda też o nirwanie czy bogach się nie wypowiadał. „Rób co masz do zrobienia“ a nie trać czasu na zbędne teoretyzowanie. Z tego tylko kłótnie i rozłam.“
No, a jeśli nauka XXI w rozpracuje te wszystkie OBE, NDE, dziwne wspomnienia – wtedy nie będzie to kwestia wiary ale po prostu fakt naukowy. )
Z wyższych poziomów świadomości zazwyczaj widać lepiej.
Z tą reinkarnacją wysokich lamów to hm.. Kto/co się właściwie reinkarnuje? – zapytuje DonTeflon u mnie.
Do rozpoznania i oficjalnego uznania przedstawiają często i kilkoro dzieci.
Legendy buddyzmu ezoterycznego podają, że wysoko zrealizowany może mieć i 10 i 100 inkarnacji jednoceśnie...
Ojca Pio (i jasnowidza Ossowieckiego) też widziano na raz w dwu różnych miejscach. Bilojcja.
Ale jeśli sami jeszce nie potrafimy tego dokonać – to będzie tylko teoretyzowanie „co mały Jaś sądzi na temat“. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
11ksiezyc
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2009 07:11 Temat postu: |
|
|
no, tak to nabiera to sensu
jesli chodzi o pelne, zupelne oswiecenie prowadzace do nirwany poza cialem, to sluby spelni sie dopiero, gdy skonczy sie swiat
na wyzszych jednak poziomach one odpadaja same, bo z zalozenia sa zlozone poprzez ego i zapisane w karmie
podobnie jak 'male oswiecenie' osiaga sie po odrzuceniu buddyzmu, ktory mial do niego prowadzic (jako ostatnia z chorob umyslu, by byc pustym i bez dazen i przywiazan)
dowcip polega na tym, ze bedac w boskiej swiadomosci nie potrzeba zadnych regol, czy to wynikajacych ze slubow, czy z przyzwyczajen, bo i tak 'wie' sie co nalezy robic
inspiracje plyna z wyzszych poziomow i jedyna rzecza jaka pozostaje to trzymac sie ich _________________ za szybko jest cierpieniem i za wolno jest cierpieniem
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2009 07:11 Temat postu: |
|
|
|
|