|
smierc smierc i umieranie
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
administrator
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 15:50 Temat postu: Wziąć odpowiedzialność za własne życie |
|
|
W N2 Temat postu: Ćwiczenia na usunięcie nienawiści? Mar 02, 2012
| Nina2 napisał: | A u Krystynki – jak zauważył 11k – trzeba "wziąć odpowiedzialność za własne życie".
Uee... To chyba wstęp do wszystkiego, także do pracy nad sobą. "Buddyzm jest dla samodzielnych" – słyszałam u tych spod Olego. |
To chyba to leży u podstaw: własna odpowiedzialność. Najpierw za poszczególne decyzje, potem za całe życie.
Pamiętam z katechizmu, którego uczono dzieci:
- Czy zawsze należy słuchać rodziców?
- Tylko, jeśli namawiają do dobra. W innych wypadkach nie.
A znajomość dobra i zła mają już malutkie dzieci. (Na chrzcie zapewniamy, ustami chrzestnych rodziców, że będziemy wybierać dobro.)
Gdyśmy słabi, nieraz ulegamy środowisku. Tak mogą powstawać obciążenia karmiczne. Lecz odpowiadać będziemy zawsze za własne wybory i uczynki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 15:50 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
11ksiezyc
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2012 03:21 Temat postu: |
|
|
zasadniczo jesli cos biore to mowie 'wziasc' lol, ale norma jezykowa jest czyms wzglednym
podobno gdy skazywano (?) zolnierzy izraelskich, ktorzy w latach 60 (?) dokonali rzezi sporej grupy arabow, ktorzy wracajac z pracy spoznili sie na ustanowiona przez okupanta godzine policyjna, sad odrzucal linie obrony, ze przeciez taki byl rozkaz - rozkaz byl nielegalny, nie nalezalo go sluchac
dalo to precedens i od tej pory kazdy zolnierz izraelski ma prawo interpretowac rozkazy wg wlasnego sumienia i odmowic
czy dzieki temu palestynczycy traktowani sa bardziej ludzko? watpie, bo otwiera to z kolei pole do naduzyc roznym nadgorliwym dowodcom, ktorym sie spieszy, a ktorych dzialania mozna przykryc pod odpowiedzialnoscia polityczna
mozna zadac od zolnierzy obsurdalnych, niegodnych czlowieka rzeczy, a pozniej zaslaniac sie ich prawem do odmowy i zrzucac wszystko na dowodce, ktory zasadniczo i tak jest bezkarny
zabawne, ze choc katechizm uczy, by dzieci decydowaly kiedy maja sluchac rodzicow, to jednoczesnie ksieza sa przedstawiani jako urzednicy Boga
obecny papiez byl i jest wykonawca prowadzonej rowniez za czasow JPII polityki Watykanu, ktora zabraniala pod grozba ekskomuniki ujawnianie komukolwiek poza wyzszymi wladzami koscielnymi przestepstw seksualnych
rodziny ofiar byly zastraszane i przekupywane
zolnierz okupanta realizujacego plan eksterminacji calego narodu palestynskiego ma wiec wieksze prawo do kozystania z wlasnego sumienia, niz duchowny katolicki
pod naciskiem fiaska jakie odniosl KK zwlaszcza w USA, Irlandii i Australii nowe publiczne regulacje zezwalaja na wspolprace z policja
nie zmienia to faktu, ze papiez musi sie chronic immunitetem dyplomatycznym, by nie byc aresztowanym w USA w celu zlozenia wyjasnien
sami koscielni 'insiderzy' mowia tez o wielkim nagromadzeniu w Watykanie osob, ktorych seksualne ekscesy rozwinely sie w roznych krajach do takich rozmiarow, ze tylko wyjazd do Watykanu byl w stanie uciszyc skandale
sam Watykan podaje, ze co szosty amerykanski ksiadz byl scigany przez prawo za pedofilie, ile z tych osob schronilo sie tam? _________________ za szybko jest cierpieniem i za wolno jest cierpieniem
bawmy sie dobrze zanim dojdziemy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nina2
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2012 09:47 Temat postu: |
|
|
Przytaczasz fakty – bez wniosków. (Tyle to i potrafi każdy marudzący w Polsce.)
Znane...
Najbardziej znamienne: na procesie norymberskim zbrodniarze wojenni tłumaczyli się:
"Myśmy tylko słuchali rozkazów"...
Tyle że – sprzeciwienie się rozkazowi z powodów sumienia – to nie za darmo. Gdy w PRL-u służba wojskowa była obowiązkowa, Świadkowie Jehowy, którym religia zabrania dotykać broni, wybierali do 5 lat więzienia. (A w czasach wojny taka odmowa groziła i rozstrzelaniem.)
Ilu zgodzi się na własną śmierć by zapobiec śmierci cudzej?
Zawsze są to tylko bohaterskie jednostki.
Reszta – "słucha rozkazów". Szczęśliwa, że ktoś za nich myśli i bierze odpowiedzialność.
Także: dojrzewanie jednostki (wg Wilbera) trwa całe życie. (Lub to ja tak uważam, Wilber raczej pisał o zmianach w psychologii dziecka.) Dojrzewanie moralne także. Giną na wojnie młodzi dwudziestoletni, słuchający rozkazów. Rozkazujący starzy generałowie siedzą bezpieczniej w sztabach. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nina2
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2012 10:03 Temat postu: |
|
|
Z tą "pedofilią" w Kościele ja był nie przesadzała. (Poszedłeś za mass mediami i ich aktualną polityką.)
No owszem, zdarza się, ale i tak wśród osób duchownych jest mniejszy odsetek pedofili niż wśród świeckich.
"Nieładnie" być pedofilem, ale już Harry Potter dzieci uczy, że pierwszymi ofiarami są zawsze najsłabsi (dzieci, staruszki, osoby niepełnosprawne itp). Tak jest, niestety, na całym świecie. Czy chodzi o nadużycia seksualne czy ekonomiczne, czy inne prawa człowieka...
W tej chwili u nas "pedofilia" to prawie zbrodnia, a pamiętam, w czasach afery Polańskiego świat tylko ramionami wzruszył: dziewczynka o parę lat za młoda? (No to co?) Już dawno dojrzała, na fotkach to była bujna 16-latka.
"U nas". A co się dzieje w innych cywilizacjach? Nie wiemy i wolimy nie wiedzieć. W Azji rodzice sprzedają swe nieletnie dziewczynki do burdeli. W Chinach, z powodu polityki jednego dziecka, jest nadwyżka coś 1,2 miliona chłopców (dziewczynki zostały wyskrobane). Trudno teraz o żony dla nich – więc kupują małe dziewczynki z Wietnamu.
Komu teraz "na rękę" rozgłaszanie że to (tylko) w hierarchii kościelnej panuje pedofilia? Agniusza* pisze, że przed wojną szeptana propaganda antysemicka kojarzyła Żydów z pchłami, brudem, tyfusem, dziećmi na mace. (Chodziło o nastawienie opinii publicznej przeciw.) A potem nastąpił Holokaust.
Kto dzisiaj steruje mass-mediami? Czy "dałeś się wpuścić w kanał"? Czy zbadałeś sam jaki jest procent księży-pedofili czy tylko powtarzasz plotki zasłyszane? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nina2
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2012 10:07 Temat postu: |
|
|
| Nina2 napisał: |
|
Tu – słyszałam (przytaczam z pamięcimoże niedokładnie):
"Jest jedna rzecz gorsza niż być więźniem w Oświęcimiu: być ich katem."
Autorem jest chyba Dalaj-Lama (czyli: oświecony).
Nieoświecona większość myśli odwrotnie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nina2
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2012 10:08 Temat postu: |
|
|
| Nina2 napisał: | | Nina2 napisał: |
|
Tu – słyszałam (przytaczam z pamięci, może niedokładnie):
"Jest jedna rzecz gorsza niż być więźniem w Oświęcimiu: być ich katem."
Autorem jest chyba Dalaj-Lama (czyli: oświecony).
Nieoświecona większość myśli odwrotnie. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
11ksiezyc
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2012 19:00 Temat postu: |
|
|
Nina zdecyduj sie
najpierw zarzucasz mi, ze puszczam same fakty bez wnioskow, a pozniej, ze daje sie nakrecac i powtarzam zaslyszane z mediow manipulacje
podalem, ze wg samego Watykanu co szosty ksiadz katolicki mial konflikt z prawem z powodu pedofilii
na prawde nie potrzeba moich komentarzy
daleki jestem od nakrecania sie, choc nie mam wielu powodow lubic KK
w latach 367-9. po smierci rodzicow majac 14 lat tez zylem z dupy, nie musisz mi wiec tlumaczyc jak naturalny jest uprzedmiotowiony seks z maloletnim
zgadzam sie w pelni ze slowami, ze na Sadzie stosowane beda dwie miary: znacznie surowsza dla tych, ktorzy wiedzieli i zyli przeciw temu
ja przezylem juz swoj Sad
NDE zmienilo mnie bezpowrotnie
moglem odzyskac kolor oczu i wlosow, odzyskac ludzki wyglad, ale blysk w oczach pozostal
widzialem swoje odbicie, widzialem swoja malosc, widzialem tez wczesniej 'film z zycia'
przezylem moment niczym nieskrepowanego myslenia i przypominania sobie; moment, w ktorym przestajemy byc w stanie dluzej sie oklamywac
widzialem tez piekno zaswiatow i kontrast pomiedzy nim, a Ziemia
przez dlugi czas sam bylem nie z tego swiata i nie potrafilem spojzec ludziom w oczy: by nie straszyc ich i z zalu - tak zalowalem ich bledow
choc od czasow, gdy mieszkalem z chlopakiem rodzice przestali wyciagac mnie na msze itd., po NDE chodzenie na nie stalo sie jeszcze bardziej absurdalne
siegnalem Nieba i juz na zawsze stalo sie byc na odleglosc wyciagnietej reki
latwo wybaczac komus, kto unikal odpowiedzialnosci za swoje zycie
ciezkie wykroczenia przeciw moralnosci, czyli zasadom dobrego zycia, trudno jednak wybaczac
efekty naszych dzialan zyja z nami
zwykle ludzie wspolczuja ofiarom, bo sluzy to ich wlasnemu poczuciu bezpieczenstwa; wola zakladac, ze bycie ofiara jest efektem przypadku, zrzadzenia losu
ja wiem, ze musze podejmowac decyzje
wspolczuje wiec tym, ktorzy podjeli bledne i trwaja przy nich
zawsze przeciez nienawidzimy w innych fragmentow swojego odbicia i zawsze tez wspolczujemy w innych sobie
'bedac po wlasciwej stronie zycia' rozumie sie to _________________ za szybko jest cierpieniem i za wolno jest cierpieniem
bawmy sie dobrze zanim dojdziemy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nina2
|
Wysłany: Sro Mar 28, 2012 08:40 Temat postu: |
|
|
| 11k napisał: |
podalem, ze wg samego Watykanu co szosty ksiadz katolicki mial konflikt z prawem z powodu pedofilii
na prawde nie potrzeba moich komentarzy |
podalem, ze wg samego Watykanu... - NIE podałeś!
Takie info trzeba ze źródłem jak bibliografię w pracy naukowej! Dokładny link, kto i gdzie to pierwszy powiedział i na podstawie jakich badań. Bez tego – info pozostaje na poziomie "jedna pani powiedziała", "obiło mi się o uszy" czyli ploty z magla.
Póki sama nie zobaczę źródła tej informacji – nie wierzę. Wolno mi. Mam tu "naukowe podejście".
A ty – jak "podałeś" – to podaj jeszcze raz, prawidłowiej. Podaj fakty – wnioski potrafię sama wyciągnąć. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nina2a Gość
|
Wysłany: Sro Mar 28, 2012 08:58 Temat postu: |
|
|
przez dlugi czas sam bylem nie z tego swiata i nie potrafilem spojzec ludziom w oczy: by nie straszyc ich i z zalu - tak zalowalem ich bledow |
Ueee...? To ja patrzyłam na ludzi w metro z uczuciem:
"Nie wiedzą tego, co ja. Ten nie wie, tamten nie wie... Ale ten? Ten ma tak samo świetliste oczy – musi też wiedzieć! Hurra!"
A kobieta spotkana przed Centre Pompidou (w tamtych czasach tam był Hyde-Park):
też po jakimś rodzaju NDE, przepełniona miłością, do każdego, aż wylewało się z niej. Mówiła o tym do otaczających ją ludzi. (Jak nick pawlo1 na pokoju #religie na czacie Onetu.)
Tobie twoje NDE pokazało "sąd", osądzenie życia? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nina2a Gość
|
Wysłany: Sro Mar 28, 2012 09:10 Temat postu: |
|
|
latwo wybaczac komus, kto unikal odpowiedzialnosci za swoje zycie
ciezkie wykroczenia przeciw moralnosci, czyli zasadom dobrego zycia, trudno jednak wybaczac |
Czy ja wiem....?
Ja to ujęłam lepiej, o wybaczaniu.
Dziecku, "w dół" wybaczamy łatwo, z "równymi" już żądamy sprawiedliwości, ciągamy się po sądach, a "pod górę": mistrzowi duchowemu, rodzicom, przywódcom politycznym – nie wybaczymy nigdy (lub: gdy sami ich przerośniemy).
Co im z naszego wybaczenia? Na wszystkich spadną skutki ich karmy.
zawsze przeciez nienawidzimy w innych fragmentow swojego odbicia i zawsze tez wspolczujemy w innych sobie
'bedac po wlasciwej stronie zycia' rozumie sie to |
Rozumiem.
Ale ani nie współczuję, ani nie nienawidzę (nienawiść jest chorobą duszy!).
(Co ty masz z tymi "ludzkimi" emocjami? Do kogo mówisz? Do innych oświeconych czy tylko "teoretyzujesz" o jakichś "wszystkich ludziach"?)
Jestem szczęśliwa (mniej lub bardziej). Inni też. Wszyscy podlegamy karmie. Czasem mogę gdzieś pomóc, bo znam już właściwe rozwiązanie, najczęściej nie mogę. Koniec. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|