Forum smierc Strona Główna smierc
smierc i umieranie
 
 POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

zdrowie, dieta itp.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum smierc Strona Główna -> Moderowane przez 11k
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
11ksiezyc



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 1989
Skąd: Dun Éideann, Alba

PostWysłany: Nie Mar 16, 2008 06:07    Temat postu: zdrowie, dieta itp. Odpowiedz z cytatem

o umieraniu inaczej
jak umierac wolniej
z chwila gdy lapiemy swoj pierwszy oddech juz zaczynamy umierac
tlen z powietrza spala nasze tkanki i sprawia, ze starzejemy sie
biologicznie rzecz biorac umieramy, gdy rdzen kregowy otrzymuje zbyt malo bodzcow
gdy dalsze uzywanie ciala staje sie bezcelowe
w glebi podswiadomosci podejmujemy decyzje o opuszczeniu
najpierw otwiera sie dziesiata czakra oblewajac nas niebianska swiatloscia
jej energia wplywa na czakre siodma dajac nam spokoj umierajacych
gdy jestesmy oczyszczeni samo umieranie moze byc bliskie blogoslawienstwa; to narodziny do wlasciwszego zycia; wejscie do Bardo
niewielu jednak ma ten przywilej umierania w spokoju; umierajac dostajemy mocy, ktora nasila wszelkie zanieczyszczenia i bloki; budzi najczarniejsze emocje
wtedy pomocna jest smierc (postaciowa)
istota pozbawiona oczu, niemal bez emocji, niemy sluga od najbardziej niewdziecznej czynnosci
aspekt i czesc nas samych
odwrotnosc naszych iluzji
gdy w naszym umierajacym ciele ubywa zycia, smierc nabiera mocy
zbliza sie i przygladajac sie naszym zmaganiom cierpliwie czeka
przywoluja ja nasze emocje: bol i strach
jest jak chodzacy narkotyk, by uspic nasz zly sen

zanim jednak zechcemy umrzec, mamy cialo, by zyc
samo zatrzymanie jego funkcjonowania zalezne jest od nas
trzymamy sie go zwykle az jego wydolnosc spadnie do ok 15%, w rzadkich przypadkach mistykow do 1-3%
uruchamiany jest uklad odpornosciowy i porazane sa kolejno nerwy, by zatrzymac funkcjonowanie organow
najpierw sledziona, trzustka, watroba, nerki, pluca i na koncu serce
rozpraszane sa tez kolejno emocje: lek, bol, gniew, niepewnosc i smutek, pozostawiajac czysta radosc w chwili, gdy umiera serce

zyjemy jak dlugo chcemy i jak dlugo uwazamy nasze cialo za przydatne
studiowanie tego jest w duzym stopniu czescia mojego tematu zycia
jeden z lekarzy zapytany zupelnie prywatnie co mysli o chorobach takich jak SM odpowiedzial wprost: "to jest umieranie; ta choroba to umieranie"

z jakichs powodow organizm uruchamia proces umierania zbyt wczesnie
podejzewamy tu znaczny wplyw niewlasciwej diety i zanieczyszczen srodowiska, ale tez jesli ktos chce moze doszukiwac sie reakcji psychosomatycznej - odrzucania ciala

tutaj chcialbym podzielic sie garstka doswiadczenia jakie zdobylem do tej pory
nie chce zastepowac tu nikogo, ani namawiac kogokolwiek do nasladowania, ale raczej chce sklonic do przemyslenia pewnych rzeczy i podzielic sie swoimi wnioskami
zachecam do dyskusji; sam robie wiele bledow z ignorancji i lenistwa
_________________
za szybko jest cierpieniem i za wolno jest cierpieniem
bawmy sie dobrze zanim dojdziemy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Reklama






Wysłany: Nie Mar 16, 2008 06:07    Temat postu:

Powrót do góry
11ksiezyc



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 1989
Skąd: Dun Éideann, Alba

PostWysłany: Nie Mar 16, 2008 07:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ziemniaki - solanum tuberosum
rok 2008 to rok ziemniaka
ja jednak mam mieszane odczucia zwiazane z ta roslina i od 8 lat nie kupuje jej; daje sie jednak czasem poczestowac wg zasady, ze jesli juz ktos polozy mi cos do jedzenia to za pozno na narzekanie
ziemniak jest roslina slabotrujaca; spozywa sie wylacznie bulwy; zawiera m.in. w pedach i zzielenialych czesciach bulw solanine, ktora dla czlowieka jest trujaca
zapominaja o tym czesto managerowie supermarketow i pozwalaja, by bulwy mialy dostep do swiatla i zielenialy w czasie przechowywania
zawsze nalezy starannie usunac te zielone czesci, jak rowniez pedy
zalety to spora ilosc witamin i mineralow jakie zawieraja ziemniaki jeszcze przed przetworzeniem, oraz niska cena
do wad naleza:
ziemniaki chlona nawozy i wszelkie zanieczyszczenia z gleby, zawieraja tez hormon, ktory na czlowieka dziala tak, ze sklania organizm do "pecznienia" i cala sylwetka zaczyna przypominac ziemniaka
gotowane w wodzie powinny byc wrzucone do wrzatku tak jak wszystkie inne warzywa jesli maja nie tracic wartosci
smazone powinny byc kolejno: po pokrojeniu dokladnie wyplukane woda, zblanszowane we wrzatku, a dopiero po odsaczeniu wrzucone na tluszcz, najlepiej na olej palmowy, a na koniec dokladnie odsaczone na papierowym reczniku
plukanie ma na celu usuniecie skladnikow, ktore w czasie smazenia zamieniaja sie w akrylamid, substancje uwazana za rakotworcza
oczywiscie smazone poza spora zawartoscia tluszczu wypelniajacego miejsca po wodzie i samej skrobii wiele wartosci w nich nie zostaje, ale wiekszosc ludzi wlasnie tak chce je spozywac lub jako chipsy (crisps) z dodatkiem sztucznych aromatow, kwasow spozywczych, barwnikow, wzmacniaczy smaku i zapachu i konserwantow

ja dziekuje
ogolnie w jedzeniu wazna jest zasada zlotego srodka, gdzie trudno jest jednoznacznie osadzic czy cos jest dobre, czy zle samo w sobie, a raczej wazniejsze jest jak w polaczeniu z innymi skladnikami w danej sytuacji wplywa na oragnizm, moje jednak podejscie do ziemniaka jest proste: jem blisko zero

wyjatkiem byla tu tradycyjna zupa "stew" z ziemniakow, owsa, lentili i rozgotowanej wolowiny, ktora jadlem, gdy bylem za slaby, by gotowac
stawiala mnie wtedy na nogi

rece mi kiedys opadly, gdy zaprosilem swojego chlopaka do restauracji z chinskim bufetem obejmujacym jakies 30 potraw i prawie wszystko co wybral bylo ze smazonych ziemniakow
wycofal sie z zachwytu nad swoim umilowaniem ziemniakow, gdy jego BMI zaczelo niebezpiecznie zblizac sie do 30; moje wynosi ok 20,5

wada ziemniakow sama w sobie jest to, ze zawieraja duzo skrobi, ktora dosc szybko podnosi poziom cukru we krwi, a co za tym idzie tez poziom insuliny
wyzszy poziom insuliny za to sprawia, ze wszelki tluszcz towazyszacy zjadanym ziemniakom zostaje szybko wchloniety i przylaczony
ziemniaki wiec mozna w postaci smazonej lub chipsow polecac raczej tylko osobom, ktore sa w stanie spalic ten tluszcz
ja wole zjesc marchewke albo brokula



inna sprawa jest, ze jak podaje ojciec Klimuszko czlowiek bez ograniczen moze jesc wylacznie rosliny jednoliscienne tzn. zboza
zbyt czeste spozywanie roslin dwulisciennych tzn. warzyw np. przez jedzenie ciagle tego samego warzywa prowadzi do problemow ze zdrowiem
jedzenie rozmawia z naszym cialem; hormony zjadanych roslin oddzialuja na nasz organizm; roslinne cytokiny reguluja najwazniejsze mechanizmy, a roslinne bialka sa dla nas najbardziej przyjazne
problem jednak w tym, ze o ile ze zborz jemy glownie ziarna zlozone glownie z cukrow i ich otoczki zlozone z blonnika i mineralow, to rosliny dwuliscienne dostarczaja nam czasem zbyt duzej ilosci innych skladnikow
_________________
za szybko jest cierpieniem i za wolno jest cierpieniem
bawmy sie dobrze zanim dojdziemy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
11ksiezyc



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 1989
Skąd: Dun Éideann, Alba

PostWysłany: Pon Mar 17, 2008 08:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chcialbym zaznaczyc, ze nie zyje w Polsce gdzie jeszcze latwo mozna dostac wiele naturalnych produktow
zwlaszcza przed 1989 rokiem wiele chemicznych dodatkow i ulepszaczy zwyczajnie nie bylo dostepnych
w moim kraju praktycznie nie ma lokalnych owocow ani wazyw; nie ma tez kultury jedzenia takich rzeczy, jak tez nie ma kultury produkcji i spozywania nabialu
mleko sluzy tu wylacznie do produkcji masla i zabielania goracych napojow
nawet lokalne ciastka nie zawieraja jajek
prawie wszystko co mozna dostac w dziale wazywa/owoce pochodzi z odleglych krajow i prezentuje soba znikoma jakosc
trudno tez o zdrowe pieczywo

czyli ogolnie, jesli kogos dziwi, ze tak sie uparlem na pisanie o jedzeniu, to zapraszam do spedzenia roku w kraju, gdzie ludzie zwykle klada chipsy w bulke i zagryzaja nia frytki z octem, a do tego zajadaja sie oblesnymi bardzo slodkimi slodyczami
w moim miescie wymyslono tez smazonego na glebokim tluszczu batona Marsa

w miescie obok srednia dlugosc zycia mezczyzn to 56 lat
co trzecia osoba umiera na raka, ktory wyprzedza tu choroby serca
piec lat po wykryciu go, polowa pacjetow juz nie zyje
wystepuje tu tez plaga alergii i astmy zwlaszcza u dzieci
zdazaja sie przypadki smiertelnych atakow alergii po zjedzeniu orzeszka

dwiescie osob zglosilo sie po pomoc do panstwa uzasadniajac, ze sa zbyt grube, by pracowac
w europie nie ma grubszych ludzi niz tutaj
co trzecie dziecko jest otyle
ponad 80% rodzicow klamalo w ankiecie czym karmi swoje dzieci, a sa to zwykle chipsy i czekolada

czuje sie w tym kraju niedozywiony, bo wszystko co mi sie proponuje to zwykle namiastki prawdziwego jedzenia
ludzie zwyczajnie tlumia w sobie apetyt na cos bardziej urozmaiconego
zjadaja cos co ma silny smak i usypia potrzebe szukania wlasciwszego jedzenia, albo jedza bez ograniczen wciaz czujac sie glodni
stosuje sie tu tak duze ilosci sztucznych dodatkow, ze po kilku tygodniach tu przestaje sie odczuwac smaki i wszystko smakuje podobnie
nawet slodycze nie maju tu smaku tylko sa znacznie slodsze niz w innych krajach

trzyletnie dziewczynki zaczynaja miec piersi, osmioletnie zaczynaja miec okres
zdazaja sie dzieci, ktore waza trzy razy wiecej niz ich rowiesnicy
coraz czesciej zdazaja sie zaburzenia wzrostu w obu kierunkach i zaburzenia hormonalne
kobiety, ktore nie maja jeszcze 30 lat zaczynaja juz przekwitac
polowa ciaz u kobiet po 30 udaje sie dzieki invitro
mowi sie coraz oficjalniej o tym, ze sa dodawane hormony do wody, a dziewczyny z Polski narzekaja, ze po latach skutecznego brania pigulek antykoncepcyjnych w Polsce, po przeprowadzce tutaj zaszly w ciaze
wiele kobiet zaczyna miec problemy z lysieniem
rozwaza sie pomysl wprowadzenia zakazu leczenia ziolami, a tutejsza sluzba zdrowia slynie z zapisywania paracetamolu na recepte i odsylania do domu
wiekszosc ludzi nie ma swojego dentysty, a gdy zdazy sie kontuzja, kolejka do operacji ma 6 miesiecy
problemem staja sie tez infekcje grzybicze i bakteryjne
coraz wiecej przypadkow zakazen superbakteriami odpornymi na antybiotyki
w amerykanskich miastach (gdzie rzadziej niz tu wykonuje sie kremacje) powaznym problemem zaczyna byc brak miejsc na cmentarzach
problem czesciowo wynika z tego, ze nie mozna juz jak to sie przyjelo po 25 latach chowac nowej osoby na miejsce innej, bo z uwagi na kumulowanie sie konserwantow i chemikaliow z diety po 25 latach zwloki wciaz sa nie rozlozone
nawet Unia Europejska widzi problem i uzgadnia z Polska jak w przyszlosci sklonic polakow do kremacji

to swiat, w ktorym zyjemy; czyste wariactwo
ludzie sa coraz slabsi, coraz bardziej wycienczeni i niedozywieni
ich uklady odpornosciowe dzialaja coraz gorzej i coraz czesciej atakuja ich samych
ja wielokrotnie bylem juz spisywany przez lekarzy na straty dlatego, ze porownywali mnie ze statystykami
trzymam sie jednak i mam sie coraz lepiej wlasnie dzieki temu, ze staram sie nie poddac czynnikom, ktore czynily mnie chorym
wsrod nich glowne to zatrucie organizmu resztkami po antybiotykach i innych lekach, dodatkach chemicznych do jedzenia, zanieczyszczeniach srodowiska i braku niezbednych elementow w diecie
moje leczenie glownie opiera sie wlasnie na jedzeniu tego co mi jest aktualnie najbardziej potrzebne i uzupelnianiu wyciagami z roznych ziol


drozdze
maja ok 82% tych samych genow co my
nie powinno to dziwic, bo same geny przechowuja glownie informacje o bialkach
miedzy roznymi rasami psow jest mniejsze zroznicowanie genow niz pomiedzy ludzkim mezczyzna i kobieta
zawieraja skladniki nam bardzo przydatne; to co nam trudno bezposrednio przyswoic, drozdze nam udostepniaja
uwazam za wielkie nieporozumienie, ze obecnie stosuje sie tak powszechnie spulchniacze i polepszacze do pieczywa i przez to traci ono resztki walorow odzywczych

tu uwaga: chleb pelnoziarnisty nie powinien byc pieczony na drozdzach dlatego, ze produkuja one kwas wiazacy mineraly
o ile wiec w bialym pieczywie sa one kozystne, to do pieczywa ciemnego powinno uzywac sie zakwasu na bazie bakterii mleczarskich (na zurkach)
tutaj takiego pieczywa nie widzialem, ale wciaz jeszcze dostepne w Polsce


a wracajac do owocow: wlasnie zjadlem winogrona z Chile i zastanawia mnie jak dlugo zajelo im dotarcie do Europy
prawie wszystkie dostepne w hipermarketach owoce zrywane sa jeszcze zupelnie zielone i niedojzale
w takim stanie trafiaja do chlodni, a pozniej w ramach zapotrzebowania do dojrzewalni i z niej prosto na polki sklepow, gdzie oswietlane sa swiatlem o odpowiednio cieplych kolorach, by wygladaly apetyczniej
"dojrzewanie" w warunkach kontrolowanych polega na tym, ze podnosi sie temperature do 52st C co uruchamia proces kontrolowanego gnicia tych owocow
tracona jest mniej wiecej polowa jeszcze pozostajacego w owocach cukru, rozkladowi ulegaja kwasy i owoc wybarwia sie udajac dojrzaly
dojrzaly jednak nigdy nie bedzie
po dlugotrwalym przechowywaniu zawiera mniej wody i cukru i nie ma szans na to, by smakowal podobnie do dojrzewajacego naturalnie
najprostszy przyklad to kiwi, ktore dojrzale powinno smakowac jak truskawka; kupione w markecie jednak szybciej zacznie gnic, tracic smak i marszczyc sie niz zblizac do tego smaku

z tego wynika, ze jesli chce sie owoce dlugo przechowywac to oprocz srodkow grzybobojczych powinno preferowac sie odmiany o bardzo wysokiej zawartosci cukru, by zostalo go jeszcze troche gdy owoc doczeka sie sprzedazy
i tak sie dzieje
nie uwierzylibyscie jak smakowaly przedwojenne odmiany owocow
np. dzisiejsze jablka potrafia zawierac 200 razy wiecej cukru!
zanim dasz dziecku takie jablko zastanow sie czy aby na pewno jest ono zdrowsze od lizaka; po obu beda mu sie psuly zeby

inna sprawa jest to w jaki sposob choduje sie owoce i jakimi metodami osiaga wysoka zawartosc cukru
raz trafilem na serie mandarynek, w ktorej prawie kazdy owoc mial wady budowy...
a jeszcze Staszek Ossowiecki przed wojna opisywal jak widzial ile jest pestek w mandarynce zanim ja obral i byly to wartosci ok 30!

o tym jak ochoczo stosuje sie nawozy pewnie wiekszosc z Was przekonala sie na przykladzie pomidorow i ogorkow szklarniowych
dostepne tutaj nie maja smaku, a pomidory nawet nie maja koloru
zyje w klimacie wilgotnym i zimnym; wychodowac cos tutaj jest na prawde sztuka, stad lokalni ludzie przyzwyczajeni sa do bardzo ubogiej diety
jedynym zbozem jakie chce tu rosnac to owies (latwo kluski wysychaja na wietrze i nie gnija)


zdrowa dieta powinna dostarczac ponad 6000 roznych skladnikow odzywczych
nie da sie ich zastapic tabletkami
nawet cynk w tabletkach wchlania sie w mniej niz 20% jesli nie towazyszy mu odpowiedni enzym; cynk w mleku wchlania sie w ponad 80%

i tak jest z wieloma innymi skladnikami; w naturalnym stanie wystepuja z roznymi pokrewnymi substancjami; poza tym, jesli zjadamy cos co wczesniej zostalo przyswojone przez grzyba, bakterie, rosline lub jakis inny organizm to razem z tym skladnikiem spozywamy enzymy, ktore ten organizm uzyl, by przyswoic dany skladnik
wstepnie zostal on juz wydzielony i udostepniony


mineraly
spozywanie ich w tabletkach, ma sens jedynie gdy wiemy czego nam potrzeba i w ogole uda nam sie znalezc odpowiednia
poniewaz potrzebujemy praktycznie cala tablice mendelejewa, ale czesto w bardzo sladowych ilosciach, dawkowanie mineralow w ten sposob moze byc bardzo niebezpieczne
np. biodostepne srebro i zloto niezbedne dla ukladu odpornosciowego moze byc podawane tylko przez lekarza

ja razem z niektorymi terapiami ziolowymi, ktore uruchamiaja procesy regeneracyjne pochlaniajace ogromne ilosci pierwiastkow sladowych, pilem wyciagi z fermentowanych wazyw i ziol (powinny byc chodowane naturalnie, by w ogole mialy te wartosci)

przy klopotach ze skora podejzewac powinnismy braki: cynku, miedzi, manganu, krzemu, selenu (np. pekajaca warga, wrazliwosc na obtarcia)

cynku szukalbym w rybach i nabiale, miedzi i manganu w zielonych warzywach, krzemu w oliwie z oliwek, a selenu w orzechach brazylijskich i rodzynkach

a troche dokladniej:
krzem jest niezbedny dla funkcjonowania ukladu odpornosciowego i skory
tworzy mikroskopijne klatki, w ktore pakowane sa niebezpieczne substancje i wydalane przez skore
czasem gdy pocimy sie duzo mozemy nabawic sie niedoboru krzemu, zwlaszcza jesli zyjemy na obszarze gdzie nie ma go duzo w wodzie
zdazylo mi sie to w Niemczech i konsekwencje tego odczuwam do dzis

witaminy
panuje ostatnio moda na dodawanie witamin do wszystkiego
mnie zastanawia kiedy sie opamietamy
byly juz przypadki wzrostu ilosci ciaz blizniaczych po takich eksperymentach, z czasem moze doczekamy sie jeszcze innych efektownych efektow
jesli nie wiemy czego i ile potrzebujemy to nie powinnismy tego brac
np. witaminy grupy B (zdaje sie B5, B6) wplywaja na procesy gospodarki energia w organizmie i u osoby oslabionej i chorej moga pogorszyc stan

zestawow witamin nigdy nie powinno sie brac codziennie jak radza producenci
oglupia to organizm i prowadzi do zaburzen wchlaniania ich
jesli czujemy sie gorzej po wzieciu zestawu witamin to nalezy zastanowic sie czy chodzi o reakcje na uzupelnienie sporego braku jakiejs witaminy, czy o jej nadmiar

witamina E
jako jedna z witamin ADEK rozpuszczalna w tluszczach
witamina E dostepna w tabletkach to jedna z 6 (8?) wersji tego zwiazku, ktory potrzebujemy, do tego ta najmniej aktywna
jej dzialanie jest takie, ze jej nadmiar blokuje przyswajanie innych wazniejszych jej wersji prowadzac paradoksalnie do niebezpiecznego niedoboru
byla swego czasu moda na lykanie przeciwutleniaczy, by "zachowac mlodosc"
lykanie witaminy E statystycznie jednak skraca zycie
jej nadmiar grozi powiklaniami z sercem
sam fakt, ze jest to silny przeciwutleniacz, a caly uklad odpornosciowy opiera sie na tym, ze stosujac aktywne zwiazki tlenu niszczy wirusy, drobnoustroje i komorki rakowe prowadzic moze do jego oslabienia
ktos chce testowac na sobie?
dostepne sa juz tabletki witaminy E otrzymywane z np. soi, zawieraja cale bogactwo odmian przeciwutleniaczy przez co trudniej je przedawkowac i lepiej sie przyswajaja
max dawka to 400ui, chyba, ze wiemy co robimy

witamina B12 - cyjanokobalamina
jedyna witamina zawierajaca metal - kobalt i jedyna niedostepna w roslinach
wchodzi w sklad otoczki nerwow i niezbedna przy produkcji czerwonych krwinek
poniewaz nie jem miesa musze regularnie czuwac nad jej poziomem
staram sie regularnie jesc ryby; czesto 5 razy w tygodniu, ostanio rzadziej
najwiecej witaminy B12 zawiera Dorsz
od paru lat dostepna jest w tabletkach zwykle po 100ui, jest to bardzo duza dawka jesli ktos chce tylko ja uzupelniac

witamina C
niezbedna przy produkcji przeciwcial; dziala orzezwiajaco
panuje ludowe wierzenie, ze mozna ja jesc bez ograniczen, bo reszta najwyzej spowoduje sra@zke
dotyczy to jednak sytuacji, gdy mamy ja z naturalnego zrodla
jako przeciwutleniacz nadmiar moze zaklucic nam pare procesow
zbyt duzo w tabletkach moze prowadzic do zablokowania jej przyswajania
regularna dawka maksymalna to 500mg/dzien, choc w stanach zapalnych czasem nawet ponad 2000mg/dzien
duzo jej w kiwi i dzikiej rozy

winogrona i oliwki
dwie rosliny, o ktorych jest sporo w Biblii i ktore obok ryb stanowily podstawe diety tamtejszych ludzi, zdrowej diety
winogrona zawieraja cala mase elementow, a po przefermentowaniu (w Biblii pogniecione i przefermentowane winogrona nazywane sa mlodym winem) staja sie one jeszcze lepiej dostepne
wysuszone na rodzynki sa dobrym zrodlem antyrakowego selenu

gdy bylem najbardziej chory moja dieta skladala sie z zupy stew (ziemniaki, marchewka, por, kapusta, lentile, groszek i wolowina), z rodzynek, z pizzy i gotowanych warzyw
tak wychodzilem tez np. ze zlosliwego raka, ktory po paru tygodniach zniknal
z czasem zorientowalem sie, ze od kiedy jem orzechy brazylijskie nie mam ochoty na rodzynki; to co je laczy to wlasnie zawartosc selenu
jeden orzech zawiera go tak duzo, ze wystarczy na caly dzien

oliwa z oliwek i same oliwki zawieraja niezbedne metale i krzem
przy silnych zapaleniach lykalem po lyzce oliwy codziennie

jesli chcemy byc zdrowi MUSIMY jesc tluszcze i powinny to byc tluszcze nienasycone
wazna jest tez proporcja roznych tluszczy, o czym zapomina wiekszosc ludzi
najlepiej jesc tluste ryby i oliwe z oliwek, ograniczac maslo i nasycone tluszcze roslinne, a nie jesc wcale tluszczy zwierzecych

tutaj troche anatomii:
tluszcz, ktory zjemy trafia przez sciany jelit do ukladu limfatycznego i do zbiornika mlecza (nazwa ze wzgledu na to, ze limfa tworzy emulsje ze zjadanym tluszczem)
do tego samego zbiornika mlecza trafiaja tez swiezo powstale przeciwciala i wszystko to, co jest w plynie limfatycznym, a czego nie odfiltrowaly wezly chlonne
tluszcz ten jest wykozystywany do tworzenia otoczek dla niebezpiecznych substancji i dla samych przeciwcial
najbardziej agresywne przeciwciala, o najwiekszej zdolnosci utleniajacej dzieki otoczce przestaja byc autoagresywne dla organizmu
jest to prosta technika stosowana tez w innych mechanizmach organizmu i przez niektore wirusy
z takiej otoczki wystaje tylko bialko, ktore jest sonda dla okreslonego sygnalu uruchamiajacego
gdy jednak jemy zbyt malo tluszczu czesc przeciwcial dostaje sie ze zbiornika mlecza, ktorego wylot znajduje sie po lewej stronie szyi tuz pod skora do zyly i dalej do calego krwiobiegu
tluszcz jest tez waznym czynnikiem w mechanizmach obrony mozgu i w grasicy
nie moze to byc dowolny tluszcz, ale wlasnie o okreslonym ksztalcie czasteczek i w odpowiedniej rownowadze pomiedzy kwasami tluszczowymi
nadaja sie do tego tluszcze ryb i niektorych roslin
ich niedobor prowadzi do szybszego starzenia sie organizmu i zakluca dzialanie ukladu odpornosciowego, a od niego zalezy podatnosc na nowotwory i np. miazdzyce

(poprawka: tu piszac przeciwciala mialem na mysli limfocyty, a nie zwiazki produkowane przez limfocyty)
_________________
za szybko jest cierpieniem i za wolno jest cierpieniem
bawmy sie dobrze zanim dojdziemy


Ostatnio zmieniony przez 11ksiezyc dnia Pią Lis 27, 2009 09:32, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
11ksiezyc



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 1989
Skąd: Dun Éideann, Alba

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 05:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zasadniczo nie jem nic pieczonego i smazonego za wyjatkiem nalesnikow, pizzy i quiche (zapiekanka z kruchego ciasta z jajkami)
czasem smaze wazywa, albo polente (gotowa kaszka kukurydziana w bloku) na niewielkiej ilosci oleju roslinnego
z olei do smazenia nadaja sie sezamowy, palmowy, slonecznikowy i ew. rzepakowy, ale ten ostatni zawiera kwas erukowy, ktory moze byc niewskazany przy np. miazdzycy (stanowi czynnik ryzyka)
do smazenia nie nadaje sie oliwa z oliwek tloczona na zimno i trudno tez polecic jakiekolwiek tluszcze od zwierzece, choc czasem robie wyjatek dla masla, zwlaszcza juz wyklarowanego
specyfika mojej choroby sprawia, ze od dziecka czulem sie zle po spozyciu ciezkich tluszczy; powoduja problemy z drobnymi naczynkami
ostatnio przezywamy renesans smalcu w kuchni, zwlaszcza smalcu z gesi
o ile dawniej stosowano w leczeniu tluszcze z bobra, gesi czy niedzwiedzia, to dzis raczej trudno byloby okreslic ich przydatnosc

czesciowo zjelczale tluszcze (np. popularny w azji dodatek do herbaty ze zjelczalego masla jaka) powoduja owrzodzenia naczyn krwionosnych i podobnie jak tyton przyczyniaja sie do zwiekszenia ryzyka miazdzycy
jak zwykle jednak nie radze wpadac w paranoje, bo zawsze potrzebujemy tez czegos, co by nas pobudzalo by zachowac zdrowie
wszystkie ciezkie tluszcze sa niewskazane, ale od kazdej zasady mozna czasem szukac wyjatkow
usuwajac wszystko co potencjalnie mogloby nam zaszkodzic zaszkodzilibysmy jeszcze bardziej
np. ja toleruje wokol siebie palaczy mimo, ze zyje w pierwszym kraju na swiecie, gdzie obowiazuje calkowity zakaz palenia w pomieszczeniach o przynajmniej trzech scianach (oczywiscie nikt nam w domu u siebie nie zabroni)

ostatnio pojawil sie temat zwiazku pomiedzy stosowaniem powlok teflonowych do smazenia i ryzykiem astmy
teflon wytrzymuje stosunkowo niewysokie temperatury i powyzej nich zaczyna wydzielac trujace zwiazki chloru; jeden z tych zwiazkow podejzewany jest o wywolywanie astmy
producent powlok teflonowych jednak twierdzi, ze dotad nikomu nie udalo sie tego udowodnic wiec czekaja dalej

nie uzywam zadnego tluszczu do smarowania pieczywa
w szczegolnosci niewskazane sa smarowidla zawierajace izomery trans
w Polsce na poczatku lat dziewiedziesiatych przezylismy zachwyt alternatywa dla masla robiona wlasciwie niewiadomo z czego
wazne, ze bylo to tanie, zawieralo ponad polowe wody i bylo reklamowane jako "zdrowe"
izomery trans powstaja przez przepuszczanie wodoru przez podgrzane tluszcze plynne; wodor wypelnia wolne miejsca i czasteczki staja sie nasycone tworzac zupelnie staly tluszcz pod pewnymi wzgledami przypominajacy plastik
bardzo praktyczne, ale z czasem okazalo sie, ze wywoluje to nowotwory
Unia Europejska ustanowila limity na zawartosc izomerow trans w zywnosci

jesli juz mialbym smarowac czyms chleb (co zwlaszcza jest wskazane przy pieczywie pelnoziarnistym, ktore ZAWSZE powinno byc zjadane z tluszczem) to z maslem, albo zgrzeszylbym i skusil sie na lokalny specjal w postaci bardzo tlustej smietany

polecam metode z Barcelony: jesli macie dostep do pomidorow, ktore maja jakis smak to wyciska sie prosto na kromke plyn z przekrojonego pomidora i polewa oliwa z oliwek z odrobina soli
rowniez we wloszech popularne jest jedzenie wysokiej jakosci oliwy z oliwek tloczonej na zimno lanej na swieze pieczywo

jeden z koncernow z branzy zywnosci wydal $600mln na poszukiwanie niedrogiego tluszczu, ktory nadawalby sie do smazenia, ale ktory niebylby trawiony i przez to mial 0 kalorii
i ZNALEZLI!
zaczeto nawet produkowac chipsy na nim i frytki
ostrzezenie glosi, ze jesli zje sie zbyt duzo, to bedzie sie w toalecie robic oka na wodzie
inna mniej zartobliwa sprawa jest to, ze obecnosc tego tluszczu w dolnych partiach przewodu pokarmowego nijak sie ma do naturalnego stanu i jedzac go szybko wyplukamy sobie witaminy rozpuszczalne w tluszczach
pomyslowosc ludzka na uslugach glupoty nie zna granic

marchew nieznacznie zmniejsza ryzyko wystapienia nowotworow, ale tutaj uwaga, jesli one juz wystepuja to przy wysokim spozyciu betakarotenu jest wieksze ryzyko, ze bedzie to nowotwor zlosliwy
wynika to prawdopodobnie ze wspolgrania z innymi czynnikami
nowotwor zlosliwy to nowotwor o wiecej niz jedna mutacji genetycznej; stwarza wieksze ryzyko wystapienia przerzutow na inne organy

jogurty, kefiry itd. w moim kraju dostepne w bardzo ograniczonej ilosci i o niezbyt dobrej jakosci
co osiagniemy jesli do cieplego (37stC) mleka z kartonika dodamy "zywej" maslanki lub jogurtu? NIC
mleko zawiera tak duza ilosc antybiotykow, ze w warunkach domowych raczej nie da sie go przetworzyc
nawet jesli producent rzeczywiscie nie dodaje ich do produktu, to mogly byc dodane juz do paszy, ktora karmiono krowy

mieso
zarowno zydzi jak i arabowie nie jedza miesa swini
swinia jest zwierzeciem najblizszym nam genetycznie, zjada wszystko i wszystko w sobie gromadzi
jesli nie byla zdrowa to wszystkie jej obciazenia szybko moga wplynac na nas
obecne metody chodowlane polegaja na maksymalnym przyspieszeniu przybierania na wadze przy ochoczym wykozystaniu stymulantow i hormonow
poniewaz sam cykl chodowlany jest krotki, nikt nie wie z jakimi ewentualnymi problemami zdrowotnymi mialaby do czynienia pozniej i do jakiej czesci typowego okresu zycia dozylaby taka swinia
to samo tyczy sie rowniez drobiu
jeszcze niedawno zartowalo sie na widok kurczakow na grilu o szkieleciku wrobla, a miesniach indyka; dzis napakowane hormonami kurczaki to norma
czeste jedzenie takiego drobiu rowniez nam moze powiekszyc piersi
jednym z odkryc producentow paszy dla drobiu, ktore jednak nie spotkalo sie z entuzjazmem urzednikow i konsumentow, bylo zastapienie oleju roslinnego stosowanego w paszy zuzytym olejem silnikowym - slynna afera dioksynowa
kilka gram dioksyn to cala dawka jaka mozemy spozyc przez cale swoje zycie bez ryzykowania zdrowiem
w Wietnamie 30 lat po amerykanskich bombardowaniach dioksynami w niektorych miejscach dopiero teraz zaczely rosnac drzewa, a matkom z tych terenow zabrania sie karmic dzieci piersia
zasadniczo pierwsze dziecko karmione piersia dostaje najwieksza ilosc dioksyn
nie ma naturalnych mechanizmow oczyszczania sie z dioksyn; pracujemy nad tym, a bedac szczerym, to ten temat juz jest rozpracowany

jesli chodzi o wolowine, to tej z kolei nie jedza hindusi
w Polsce do tej pory wiekszosc ludzi nie rozroznia wolowiny chodowanej na mieso i na mleko
o ile w przypadku cieleciny nie ma to znaczenia, to krowa mleczna zapedzona do wydajnej produkcji mleka zasadniczo nie nadaje sie do zjedzenia (mozemy nia zastapic lekarstwa lol)
wykozystuje sie wiec ja czesto do produkcji karm dla psow
a w Wielkiej Brytanii czesto przodujacej w roznych oryginalnych usprawnieniach w dziedzinie zywienia wymyslono rowniez, ze taka karma mozna karmic tez same krowy
czyli roslinozerca, przezowacz o czterech komorach zoladka dostawal kanibalski pokarm z miesa i kosci innych krow - efekty znamy; choroba CJ, czyli choroba kanibali; wg danych UE bylo nia bezposrednio zagrozonych 100 tys. obywateli Unii - tyle z nich moglo pasc ofiara wynalazku; dokladnej ilosci ile zmarlo nigdy nie poznamy

problem z CJ polega jednak na tym, ze jest to choroba, ktorej mechanizm jest sprzeczny ze wspolczesnymi pogladami medycyny na temat dzialania organizmu czlowieka i kwestii zwiazanych z bialkami i ukladem odpornosciowym
samo udowodnienie luk przynioslo nagrode Nobla, lekarze jednak do dzis sie kluca jak to wlasciwie jest - trawimy co zjemy, czy moze bialko z jednego organizmu moze przejsc do innego i na niego wplywac (co byloby ciosem w zapewnienia producentow zywnosci modyfikowanej genetycznie, ze jest bezpieczna)
my opieramy sie na teoriach sprzecznych z medycznymi i dzieki nim moge ziolami tak wplywac na swoj organizm, ze ponad rok po tym, gdy lekarz dawal mi ostatnie zyczenie zyje sobie nadal

dzis juz zabrania sie pewnych metod modyfikacji genetycznej, co jednak nie znaczy, ze sie ich nie przeprowadza
od kiedy amerykanie kupili przychylnosc Rumunii, a ta jest w Unii nikt w Unii nie moze miec pewnosci co bylo, a co nie modyfikowane, zwlaszcza jesli chodzi o kukurydze

Polska jest jedynym krajem unijnym, ktory nie wykozystuje limitu polowu na szprotki
tylko nasi rybacy maja opory przed lowieniem ich na pasze dla innych zwierzat; od kiedy Unia zabrania karmic krowy krowami, stosuje sie chetniej szprotki

najlepiej wcale nie jesc miesa takich zwierzat jak swinie, a z innych wybierac szlachetniejsze, chude czesci
w dzisiejszych czasach zupelnie tez nie mozna polecic jedzenia watroby czy nerek zarowno drobiu jak i innych zwierzat hodowlanych
o ile z zalozenia watroba zawiera bogactwo mineralow i witamin, to tez jest smietniskiem zwierzecia

jesli chodzi o jedzenie miesa w ogolnosci to jest wiele za i wiele przeciw
mielismy tu juz dyskusje o tym i sprowadzila sie ona do tego jak nalezy argumentowac poglady w tej materii
na pewno nie zgodzimy sie na argumentowanie ich przez nazywanie kogokolwiek kanibalem i morderca; nie sadze by odwolywanie sie do sumienia bylo najwlasciwsze
ogolnie sam popieram niejedzenie miesa, sam jednak nie okreslam sie jaroszem, czy wegetarianem

biologicznie jestesmy wszystkojedzacy
swiadczy o tym nasze uzebienie, srednia dlugosc przewodu pokarmowego i temperatura ciala
jestesmy w stanie strawic wszystko (tzn. rosliny, grzyby, mieso, skorupiaki, itd.), ale nie wszystko wyjdzie nam rowno na zdrowie
mieso cenione jest ze wzgledu na latwo przyswajalne bialko (zblizone do naszego wlasnego) i obecnosc wielu innych elementow; skoro zwierze o podobnej budowie i genach do naszego ma cos w sobie, to my to tez mozemy przejac i miec
i tutaj zaczynaja sie problemy
zabijane zwierze zwykle ma w sobie hormony strachu i zwiazane z bolem
podobno w Korei zanim zabije sie psa, by go zjesc najpierw oklada sie go kijem, by mieso skruszalo od hormonow przenoszacych jego emocje
kazde zwierze, ktore jemy (ssak) ma potencjal wplywac na nasze wlasne emocje po zjedzeniu go
dla mnie byl to pierwotny powod, dla ktorego ograniczalem jedzenie miesa; gdy bylem mocno rozmedytowany w czasie mojego pobytu w gorach, dosc intensywnie odczuwalem ten wplyw, wiec stopniowo usuwalem z diety niewskazane rzeczy
od dawna unikalem tluszczy wiec szybko nauczylem sie jesc tylko chude czesci kurczaka i wolowine oraz indyka tuz przed egzaminami dla nabrania bardziej bojowego nastroju

podobno ktos pisal nawet o tym w Polsce prace: jak dieta wplywa na efekty resocjalizacji wiezniow
ludzie jedzacy duzo miesa maja w sobie wiecej leku i negatywnych emocji

idac jednak dalej:
mieso bardzo szybko gnije w organizmie czlowieka wydzielajac cala mase toksycznych substancji, by sie ich pozbyc cale trawienie jest przyspieszane, co z kolei sprawia, ze pokarmy roslinne, wymagajace dluzszej obrobki wydalane sa bez pelnego przyswojenia ich walorow
spozywanie duzej ilosci bialka i cukrow (oraz alkoholu) podnosi ryzyko wystapienia "choroby bogatych" artretyzmu (zwlaszcza u starszych i ludzi z bialaczka)
prowadzi to tez do obnizania sie pH roznych tkanek w organizmie zwiekszajac ryzyko wystapienia zmian na skutek gnicia tych tkanek
staje sie wiec podlozem do wystapienia wielu chorob i komplikacji z nowotworami na czele
zdrowa dieta wiec musi zawierac pewne ograniczenie ilosci spozywanego miesa
pomocne sa za to pokarmy zawierajace blonnik (jak gabka wchlania toksyczne substancje i razem z nimi jest wydalany) oraz pokarmy zawierajace kwasy: kwasne owoce, kiszonki, przetwory mleka i samo mleko

o ile wiec mozemy jesc mieso, to rozsadna dawka to nie wiecej niz raz na tydzien cos z czerwonego miesa (raz na 4 tygodnie)
wszystko zalezy od tego na ile jestesmy odzywieni potrzebnymi elementami z innych zrodel, a to zalezy tez od tego na ile "zdrowa" jest nasza wlasna flora bakteryjna, a to z kolei zalezy od tego jak wiele chemikaliow, dioksyn i antybiotykow do tej pory wchlonelismy
ja obecnie coraz rzadziej w ogole mam ochote na mieso, a poniewaz od roku praktycznie go nie jem, to tez nawet nie mam juz takich zwyczajow
zwykle po miesie czuje sie struty i zlekniony, wiec wole sobie podarowac albo zastapic ryba

inna kozyscia z ograniczenia spozycia miesa jest to, ze skoro uklad trawienny ma jedno zmartwienie z glowy to moze trawic wolniej i dokladniej
oczywiscie wypadaloby tu tez zrezygnowac z nadmiaru roznych innych smieci jak uzywki, slodycze itd.
efekt jest taki, ze zgodnie z obroncami miesnej diety rzeczywiscie tracimy pobudzacz i napedzacz jakim jest mieso, ale tez po przestawieniu i oczyszczeniu sie odzyskujemy potencjal energii dotad traconej na procesy trawienia i mozemy jedzac mniej czuc sie bardziej najedzeni
trawienie miesa pozera ogromne ilosci tlenu i obciaza uklad odpornosciowy, a tluszcz zwiezecy gromadzi sie w naczyniach krwionosnych i komorkach tluszczowych nie majac zastosowania u osob, ktore malo sie poruszaja

jesli ktos ma dostep do produktow miesnych typu organic, chodowanych przez np. menonitow (mormonow) to mozna sprobowac, ale chyba prosciej i bezpieczniej jest przestawic sie na rosliny, ktore rzadziej sa tak skazone

organizm czlowieka wykozystuje 4 typy procesow fermentacji, by ze zjadanego pozywienia otrzymac wchlanialne postacie potrzebnych elementow
procesy te kontrolowane sa przez temperature, poziom tlenu i obecnosc innych substancji
mieso rozpada sie szybko i szybko zatruwa, jednak pokarmy roslinne wymagaja dluzszego czasu
jego ograniczeniem dla czlowieka jest moment gdy zaczyna byc produkowany metan - w przeciwienstwie do krow nie wydzielamy go tak duzo (krowy stanowia istotny czynnik w emisji gazow cieplarnianych :)
nie kazdy wie, ze dla wlasciwego trawienia wymagany jest pewien staly poziom alkoholu w ukladzie pokarmowym; rowniez spozywanie pewnych drobnych ilosci alkoholu jest wysoce pozadane
w czasach Biblijnych mlode wino zalatwialo sprawe, zawieralo zdrowe kwasy, ocet i alkohol
w przeliczeniu 25ml wodki dziennie to optimum dla zachowania zdrowia

w Tybecie wystepuje porost wodny "kombucha" (symbioza grzyba z bakteriami), ktory chodowany na lekko slodkiej herbacie moze nam dostarczyc naturalnego probiotyka, mineralow i kwasu mlekowego; nie dosc, ze reguluje pH organizmu, to tez pomaga zachowac rownowage bakteryjna i chronic sie przed infekcjami bakteryjnymi i grzybowymi
polecam osobom zdrowym (dziala dosc silnie, wiec nalezy sie skonsultowac w przypadku jakichs dolegliwosci)

pewne produkty dobrze jest jesc metoda opanowana przez pajaki: pozwalac, by czesc procesow trawienia odbywala sie jeszcze zanim cos wlozymy w usta
trudno tu przecenic produkty wstepnie strawione przez bakterie i grzyby oraz poddane dzialaniu kwasow
dzis jednak przemysl spozywczy odwraca sie od takich produktow, bo ich przygotowanie jest bardziej pracochlonne i trudniej jest kontrolowac ich trwalosc i jakosc
na efekty nie trzeba dluzej czekac; juz teraz o niedoborach trudnych do przyswojenia substancji swiadczy np. to jak czesto kobiety w ciazy maja nadcisnienie i cukrzyce

wg najnowszych badan "syndrom naglej smierci lozeczkowej" ma podloze autoimmunologiczne
czyli mamy kolejna po alergiach, niektorych nowotworach, bialaczkach, AIDS i Stwardnieniu Rozsianym chorobe autoimmunologiczna
tym razem zabija szybko i bez ostrzezenia; ile jeszcze takich chorob pojawi sie?

tutaj male wyjasnienie
Stwardnienie Rozsiane dopiero wg nowszych teorii dostrzega, ze to sam uklad odpornosciowy niszczy otoczki nerwow wlasnego organizmu
istnieje multum teorii wyjasniajacych dlaczego tak sie dzieje, wlacznie z ta, ze nie istnieje jeden glowny powod, ze to wszystko wina genow, albo ze chodzi o retrowirusy autogenne (ktorych jeszcze nikt nigdy nie widzial)
podobnie ma sie sprawa AIDS; o ile wiekszosc jest zgodna co do tego, ze istotna role odgrywa tu wirus HIV, dotad jednak nie wykazano na czym polega jego rola
wiadomo na pewno, ze u niektorych malp nie powoduje on wiekszych objawow niz zwykle przeziebienie, a u ludzi wystepuje reakcja autoimmunologiczna

zmierzam do tego, by pokazac, ze WSZYSTKIE choroby autoimmunologiczne oraz coraz czesciej wystepujace choroby zwiazane z oslabieniem odpornosci (w tym wiekszosc nowotworow), oraz zaburzenia funkcjonowania wiekszosci organow, maja szanse rozwijac sie tylko wtedy, gdy wystapi podstawowy problem z organizmem polegajacy na kumulowaniu w nim szkodliwych substancji i niewlasciwa dieta niedostarczajaca potrzebnych skladnikow

osiagam sukcesy w zwiazku ze swoim zdrowiem biorac te same ziola, ktore pomagaja dziesiatkom ludzi na najrozniejsze inne dolegliwosci, a laczy nas glownie to, ze dostarczamy sobie tego, co jest nam najbardziej potrzebne w postaci, ktora jestesmy w stanie przyswoic

nie twierdze, ze to kres chorowania i ze wszystko da sie natychmiast wyleczyc, ale zrozumienie tych mechanizmow moze sie przysluzyc zdrowiu kazdego i rowniez podniesc jakosc zycia

lekarze, z ktorymi rozmawialem zwykle "jakosc zycia" kojaza jako ilosc tabletek z chemioterapia, ktore trzeba dziennie przyjmowac, mowiac przy tym, ze jesli juz ktos jest chory, to nie powinien sie dziwic, ze ma rozne inne dolegliwosci, na ktore sie nic nie poradzi poza ewentualna zmiana jednych lekow na inne
_________________
za szybko jest cierpieniem i za wolno jest cierpieniem
bawmy sie dobrze zanim dojdziemy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
11ksiezyc



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 1989
Skąd: Dun Éideann, Alba

PostWysłany: Pon Mar 31, 2008 00:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ostatnio Nina cytowala w blogu prof. Aleksandrowicza, mowiacego, ze bialaczki limfatyczne wystepuja zasadniczo na terenach ubogich w magnez, oraz co wazne, ze problemy z niedoborem roznych skladnikow moga sie zaczac juz w czasie ciazy skutkujac przez cale zycie
ja dodam od siebie, ze rowniez niezbyt kozystne jest, gdy kobieta rodzi jedno dziecko za drugim nie dajac szansy swojemu organizmowi na powrot do rownowagi

dalej o diecie
gdy zorientowalem sie, ze wlasciwie od tego co jem moze zalezec to, czy dozyje nastepnego dnia, chcac nie chcac musialem nieco zmienic diete i wprowadzic pewne zasady
z czasem te zasady zmienily sie w nawyki i dzis ani nie czuje potrzeby, ani ochoty, by wracac do jakichs dawniejszych przyzwyczajen
problemy sa tylko, gdy nie zywie sie sam i musze zdac sie na kogos innego, a juz najgorzej jest jesli mam jesc cos na szybko na miescie

pewnie sie powtorze, ale:
ogolnie nie jem nic smazonego i nic pieczonego, nie jem tez miesa i praktycznie nie pije juz napojow alkoholowych
robie jednak wiele odstepst i np. znow dalem sie poczestowac kanapka z choriso (suszona przez rok szynka wieprzowa z koscia; mozna zobaczyc na www.ijam.es)

bakalie
jem codziennie sporo bakalii
do duzej puszki po ciastkach wsypuje rozne bakalie, trzymam przy lozku i jak tylko mam ochote to siegam
ostatnio mam tam orzechy: brazylijskie, nerkowce, macadamia i pistacje oraz suszone zurawiny
obok mam puszki z rodzynkami i ziarnem slonecznika, suszone sliwki i suszone owoce tropikalne

daktyle
nauczylem sie je jesc, gdy mialem podrazniony zoladek; od tego czasu zawsze gdy mam zjesc cos na pusty zoladek, albo jem cos ciezszego, jem do tego kilka daktyli
w kulturze arabskiej daktylem zakancza sie posilek
daktyl sam w sobie to prawie sam cukier, ale tez zawiera troche blonnika i bardzo kozystne enzymy
ogolnie przy kazdych problemach z zoladkiem dobrze jest zastanowic sie nad dieta i tez zaczac jesc daktyle
dobrze smakuja popijane mlekiem
warto zwrocic uwage na to, ze daktyle dostepne sa z roznych rejonow swiata i o roznej jakosci
ciemniejsze i aromatyczniejsze, albo bledsze; bardziej suche, albo calkiem miekkie

o ile sliwki sa dobre na dalsze czesci przewodu pokarmowego, to daktyle sa rewelacyjne na te wyzsze

zaleta bakalii jest to, ze sa dostepne w duzej roznorodnosci i kazde z nich maja odmienne wartosci, mozna wiec jesc to, co w danej chwili nam najbardziej smakuje (co ma duzy zwiazek z tym, co wlasnie jest nam potrzebne)
zawieraja duze ilosci mineralow i unikalnych tluszczy

probuje przekonac mojego chlopaka, ze tlusz tluszczowi nierowny i ze jedzenie naturalnych produktow bogatych w wiele skladnikow, w tym w niskonasycone kwasy tluszczowe, znacznie rozgrzesza z kalorii zawartych w tym tluszczu

wyglada na to, ze zamiana chipsow na bakalie pomaga mu wrocic do naturalnej wagi


fitnes
chcesz szybciej i bolesniej umrzec przejdz na diete i zapisz sie na fitnes
nie ma glupszego pomyslu niz zwiekszyc ilosc ruchu i odzywiac sie produktami dietetycznymi bez tluszczu
znajoma okreslila to trafnie: bez tluszczu? ja chce normalne, nie lubie, gdy mi sie cos zabiera z jedzenia

oczywiscie jak pisalem tluszcze odzwierzece, w tym pochodzace z mleka, nie sa dobrym skladnikiem diety jesli nie mamy pomyslu jak je szybko spalic, ale nie mozna tez wpadac w przesade
tutaj kroluje powiedzenie: jestes tym co jesz
wiekszosc ludzi idzie dalej z mysleniem, ze jesli zaczna jesc cos z odjetym tluszczem to sami beda szczuplejsi - myslenie dziecka
nadwaga, zwlaszcza duza to raczej problem psychologiczny, zle nawyki zywieniowe, a przede wszystkim dieta zbyt malo zroznicowana i uboga we wlasciwe skladniki
jak wiec ktos zdrowo myslacy moze myslec, ze po okresie jedzenia byle czego, gdy przestawi sie na wysokoprzetworzone produkty z ograniczona zawartoscia tluszczu od razu jego cialo mu podziekuje i nabierze wlasciwych ksztaltow?

dla mnie otylosc jest choroba umyslu _i_ ciala i nie da sie w zaden sposob "naprawic" takiego czlowieka nie biorac sie za oba
widzialem program do ktorego zglosila sie dziewczyna o wadze ok 136kg
jak mozna przypuszczac byla chetna, by pokazac jej jak schudnac pare kilo POD WARUNKIEM, ze: bedzie mogla jesc to co jadla i nie bedzie musiala sie forsowac, by jesc mniej
wg obliczen jej dzienna dawka kalorii byla taka, ze w tydzien zjadala tyle co powinno wystarczyc jej na 12 dni

mysle, ze gdyby czesc grubasow przeszla na diete problem glodu na swiecie by zniknal ;)
tylko w moim kraju, gdyby ludzie otyli zmienili diete i jedli "o jeden dzien mniej" w tygodniu, byloby to 1,5 miliarda posilkow na caly dzien

jesli chodzi o cialo, to ja patrze na ludzi otylych jako na ludzi niedozywionych
jesli ktos ciagle zapycha sie czyms bezwartosciowym, to nie dosc, ze zatruwa i zakwasza organizm, ale tez jeszcze bardziej wyjalawia go, co prowadzi do tego, ze apetyt jeszcze rosnie
zanim zacznie sie jakas drakonska diete polegajaca na odmawianiu sobie ilosci jedzenia jakiej domaga sie organizm, moze lepiej zaczac od jedzenia czegos bardziej zroznicowanego i lagodnie oczyszczac sie?
reszta to tylko stopniowa zmiana przyzwyczajen

gdy kupilem auto juz po kilku dobrych tygodniach zorientowalem sie, ze przytylem prawie 5 kg i o ile przy BMI 20,5 nie wydaje sie to problemem, to od razu zmienilem diete, by dopasowac sie do mniej aktywnego trybu zycia i nie obrastac w tluszcz
pare razy rzeczywiscie przytlumilem apetyt, by zmienic przyzwyczajenia, ale glownie zmienilem proporcje skladnikow w diecie
wiadomo, najbardziej tuczy polaczenie tluszczu z cukrami; mala zmiana moze przyniesc duzy efekt
wielu osobom moze wydawac sie, ze ja wciaz jestem na jakiejs diecie odchudzajacej, przynajmniej w porownaniu do tego co jedza inni
ja po prostu staram sie angazujac sie w to minimalnie odzywiac sie racjonalnie - z roznym skutkiem lol

przez lata coraz bardziej zalezalo mi, by zrobic sobie taki pozadek energetyczny w organizmie, by uwolnic sie od niepotrzebnych napiec, przykurczy i innych zwiazanych ze stresem i emocjami dolegliwosci zwiazanych z miesniami
stopniowo rozpracowywalem bloki na czakrach; tzn. gdy cos sie dzialo w ciele, tzn., ze musialo tez dziac sie i odbijac sie w zyciu; gdy reagowalem prawidlowo w zyciu, moje cialo mi za to dziekowalo
z czasem to dzialo sie coraz szybciej i bylo coraz trudniejsze, ale w koncu okolo rok temu ten proces praktycznie skonczyl sie
jakbym narodzil sie na nowo
przy Wielkiej Wizji i przejsciu przez stan niewazkosci ciala stalem sie inny; reaguje inaczej, mam inny system emocji
tu, wazne jest to, ze praktycznie wszystkie moje miesnie sa bez zarzutu rozluznione
nie liczac jakichs przeciagajacych sie stresow, na ktore nawet nie zwracam uwagi, jestem sto razy bardziej wolny
moge podchodzic do spraw budzacych emocje nie bedac zmuszany przez wlasne cialo do jakichs reakcji
chcialem tego, by bylo mi latwiej panowac nad zdrowiem
Nina ma na to nazwe, ale to juz inna kwestia

w kazdym razie potrzebuje teraz mniej kalorii, mniej sie mecze, mam wiecej energii
nie jem miesa wiec w mniejszym stopniu sie zatruwam i zakwaszam, moge trawic wolniej, a przy tym zuzywam mniej tlenu i lepiej mi sie mysli
to wszystko pomaga mi radzic sobie z roznymi wciaz zdazajacymi sie nieprzyjemnymi stanami zwiazanymi np. z terapiami
_________________
za szybko jest cierpieniem i za wolno jest cierpieniem
bawmy sie dobrze zanim dojdziemy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
11ksiezyc



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 1989
Skąd: Dun Éideann, Alba

PostWysłany: Sob Kwi 05, 2008 03:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podam tez mala liste produktow jako przyklad tego jak bardzo wazne dla naszego zdrowia jest, bysmy odzywiali sie w sposob zroznicowany
byly to produkty, ktore w wielu trudnych sytuacjach zdrowotnych przynosily mi znaczna kozysc, a czesto wrecz ulge
liste bede rozwijal

grapefruity czerwone - byl okres, ze jadlem codziennie w ciagu calego dnia
biale czesci zawieraja witamine B2 (B1?), sok zawiera aktyn i inne wazne pierwiastki sladowe
papryka czerwona - zawiera sporo blonnika i cala mase elementow; polecam jesc nawet codziennie kawalek swiezej papryki czerwonej
papaja - zawiera tak silne enzymy, ze mozna miazge z niej uzywac do zmiekczania miesa; zawiera elementy, pomaga sie oczyszczac i rozrzedza krew; liscie uzywane sa w walce z rakiem; u kobiet w ciazy moze wywolac poronienie
szaron, persimmon, kaki - zawiera B2 i cala mase pierwiastkow i jest pod tym wzgledem podobny do papaji
_________________
za szybko jest cierpieniem i za wolno jest cierpieniem
bawmy sie dobrze zanim dojdziemy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Zryty



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 289

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 16:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

11k naprawde wierzysz ze podatnosc na hiv moze byc jakos regulowana?
Jak dla mnie czlowiek posiada po prostu takie dna ze nie jest odporny, odporni sa podobno niektorzy ludzie ale z tym sie rodzi.

A tak pozatym, nie wiem czy wiesz co mozna dzis kupic w polskich sklepach ale jaka diete bys poradził, tak zeby nie wydawac wiecej a jesc zdrowo?

np. poniedziałek to i to itd... :) wiesz o co chodzi :) nie musi smakować.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zryty



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 289

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 16:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W czerwonych fasolkach jest podobno podobne bialko do zwierzecego to prawda?
Lepiej jesc ryby niz czerwone mieso no nie? Ale tak np jak bym zmienil totalnie schabowy na ryby np makrele wedzone to mial bym jakies problemy?
Jedzenie ryb to nie nie wegetarianizm no nie? :)
Podobno jak sie rezygnuje calkiem z miesa tak nagle to moga byc problemy, ja w sumie nie chce rezygnowac, szkoda mi tych ziwerzaków ale nie ja je zabiłem... sa juz martwe, lepiej zjesc niz zeby mialo sie zepsuc :)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zryty



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 289

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 16:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ps. b12 powinno byc w serze pleśniowym np. ale musisz sprawdzić bo nie jestem pewien.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Nina2



Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 3189
Skąd: Paris, France

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 20:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zryty, jemy mieso poniewaz organizm ludzki zatracil umiejetnosc syntezy jednego z 21 aminokwasow potrzebnych do budowy wszystkich bialek. Wiec trzeba go dostarczyc z zewnatrz, najprosciej w miesie. Ale wystepuje takze w orzechach i nasionach roslin straczkowych (bob, groch, soja, soczewica itp).
Na Karma-Lingu, gdzie karmia wegetariansko, raz na miesiac pojawialo sie na stole mieso, by uzupelnic braki. Ale jednego roku madry kucharz dodawal tyle tofu (taki szary ser z soji), ze nikt miesa nie ruszyl. Nie potrzebowali.
A przeciez jesz to na co masz ochote tzn co istynkt mowi, ze ci tego akurat brakuje.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
11ksiezyc



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 1989
Skąd: Dun Éideann, Alba

PostWysłany: Pią Lis 27, 2009 10:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zryty napisał:
11k naprawde wierzysz ze podatnosc na hiv moze byc jakos regulowana?
Jak dla mnie czlowiek posiada po prostu takie dna ze nie jest odporny, odporni sa podobno niektorzy ludzie ale z tym sie rodzi.

A tak pozatym, nie wiem czy wiesz co mozna dzis kupic w polskich sklepach ale jaka diete bys poradził, tak zeby nie wydawac wiecej a jesc zdrowo?

np. poniedziałek to i to itd... :) wiesz o co chodzi :) nie musi smakować.

jest tendencja, by wszystko tlumaczyc DNA
medycyna jest wspaniala, tylko ty nie miales szczescia, bo masz zje&ane DNA
skoro jednak jestes efektem procesu doboru, wynika z tego, ze ty i twoi przodkowie odziedziczyliscie i rozwineliscie najdoskonalszego gatunku geny
przyczyn drastycznego nieradzenia sobie powinno sie szukac w zmianie warunkow zycia i diety

HIV znajduje sie we wszystkich plynach ustrojowych czlowieka bedacego nosicielem
w slinie, lzach, w wydalanym moczu, pocie, nawet w parze w wydychanym powietrzu
i co z tego? nic
potrzeba okolo 10 litrow sliny, by ilosc wirusa w niej stala sie zagrozeniem dla zdrowia innego czlowieka
gdyby dobrze poszukac w powietrzu znalezlibysmy tez pratki gruzlicy itd.
pewna waska grupa limfocytow specjalizuje sie w zwalczaniu czegokolwiek nie sprawdzajac w ogole, czy reszta systemu odpornosciowego rozpoznaje intruza

w cywilizowanych krajach dostepne sa terapie typu PEP (post exposure prophilaxis), ktore stosuje sie najpozniej zdaje sie na 36 godzin po ewentualnym zakazeniu (m.in. zanim wniknie do ukladu nerwowego, ktory jest oddzielony od reszty organizmu)
stosuje sie te same leki, ktorych uzywaja nosiciele i jak wiadomo nie sa to leki zwalczajace wirusa, bo takowych nie ma
sa to leki hamujace rozprzestrzenianie sie wirusa przez blokowanie roznych etapow jego namnazania sie
podaje to jako przyklad, ze kazdy czlowiek ma zdolnosc obrony przed wszystkim

podanie PEP w niemal 100% przypadkow pozwala swiezo zakazonemu czlowiekowi pozbyc sie wirusa; nie przez usuwanie go, ale przez spowalnianie i dawanie szansy organizmowi, by zrobil to sam
podobnie jak w przypadku kazdego wirusa i bakterii, zagrozeniem nie jest sama obecnosc, ale cala grupa czynnikow: po jednej stronie ilosc i aktywnosc intruza, po drugiej stopien przygotowania i zdolnosc do obrony

to zawsze chodzi tylko o balans i zawsze o procenty szansy na sukces w tej niekonczacej sie walce
nawet nasze jedzenie trafia do naszej krwi w malo kontrolowany sposob i dopiero niepozadne skladniki sa w niej rozpoznawane i usuwane przez biale krwinki (60% wszystkich bialych krwinek!)

odpowiednio przygotowujac organizm mozna drastycznie zmienic uklad sil i szanse na utrzymanie zdrowia pomimo roznych czynnikow
to co obserwuje sie ostatnio w krajach rozwinietych to zwykle degradowanie sie zdolnosci obronnych ludzi; stosowanie dziesiatek szczepien tego nie naprawi


zdrowa dieta powinna byc smaczna
samo poczucie smaku dopasowuje sie do potrzeb organizmu, choc jest silnie ksztaltowane tez przez przekonania, nawyki i przyzwyczajenia, oraz co najgorsze przez np. dodatki chemiczne w jedzeniu

staram sie nie jesc produktow, ktore zawieraja tzw. uszlachetniacze smaku
jesli jedzenie jest dobre, to jest dobre, a jesli jest niedobre i dodaje sie do niego chemie, by mnie oszukac, to jaka mam z tego kozysc?
ta chemia dziala tez poza tym jedzeniem i jej dzialanie moze przeciagac sie na dlugo po tym, gdy juz zapomne co zjadlem
automatycznie wiec np. wiekszosc wedlin i produktow przetworzonych powinna odpasc z diety
po czyms takim czlowiek zupelnie traci orientacje na co jeszcze ma ochote i czego moze potrzebowac; staje sie po prostu w sposob bardziej lub mniej przypadkowy zaprogramowany

to samo jest z jedzeniem dla zwierzat; daj np. kotu Whiskas i pewnie juz nie tknie nic innego

dla zdrowia powinno sie po prostu unikac wszystkiego co modyfikuje poczucie smaku, bo odcina nas to od naturalnych instynktow
ja, gdy mnie czasem nosi na cos, przechadzam sie przez supermarket i patrze co mi w oko wpadnie
gdy trzymamy sie prostych, nieprzetworzonych produktow, jest duza szansa na to, ze uda nam sie zachowac jako taka rownowage zdrowia przez samo tylko jedzenie wlasciwych rzeczy, we wlasciwym czasie
to naturalny instynkt, ktory w dzisiejszej kulturze probuje nam sie odebrac

przypomne jeszcze, ze same slodycze i uzywki czesto stosowane sa do tlumienia instynktow w odzywianiu
zamiast: potrzeba -> apetyt -> wybor jedzenia -> satysfakcja z trafnego wyboru
jest: cukier/czekolada, ktore dzialaja podobnie jak kokaina wyzwalajac poczucie zadowolenia, a dalej... gownojedzenie
albo odwrotnie: gownojedzenie zapite kola z 6 lyzeczkami cukru w kazdej szklance (plus aromaty i olejki eteryczne, ktore oszukuja organizm odwolujac sie do naturalnych skojazen, ze jemy cos innego niz jemy)
w ogolnosci poniewaz w naturze trudno znalezc trujacy slodki produkt, jestesmy instynktownie pozytywnie nastawieni do jedzenia wszystkiego co slodkie
w moim kraju slodzi sie wszystko; nawet orzeszki ziemne powlekane bywaja warstwa slodzika


ja fasoli prawie nie jem
to tez roslina dwuliscienna
znam kobiete wegetarianke, ktora bazuje na straczkach i wyglada bardzo niezdrowo
soja zawiera bialko, ktore konkuruje z innymi bialkami i blokuje wchlanianie ich; tez nie powinno sie z nia przesadzac

jem ryby, makarony, ryz, warzywa, nabial (sporo roznych serow), sporo bakalii, a to czasem uzupelniam herbatkami ziolowymi, szafranem itd.
zdaza mi sie jesc sporo jajek
nie wolno sie przestawiac na niejedzenie miesa gwaltownie jak tez zadnych innych zmian nie powinno sie tak dokonywac, a reszta to tylko obudzenie w sobie naturalnych instynktow i unikanie pulapek
_________________
za szybko jest cierpieniem i za wolno jest cierpieniem
bawmy sie dobrze zanim dojdziemy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Reklama






Wysłany: Pią Lis 27, 2009 10:53    Temat postu:

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum smierc Strona Główna -> Moderowane przez 11k Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

smierc  

To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group